Nieuwe AOA biedt grote voordelen

Eind 2023 krijgt St Jansdal een acute opname afdeling (AOA). Deze afdeling is speciaal voor patiënten die een niet-geplande opname krijgen via de spoedeisende hulp of een van de poliklinieken. Het streven is dat patiënten hier maximaal 48 uur verblijven.

 

Projectleider Herre van Kaam is erg enthousiast over de AOA. Als organisatieadviseur is hij betrokken bij de oprichting van AOA’s in meerdere ziekenhuizen. “Overal blijkt dat een AOA vrijwel alleen maar voordelen met zich meebrengt. Het verbetert de zorg voor acute opvang van patiënten, de doorstroom van patiënten naar verpleegafdelingen en vermindert de gemiddelde ligduur per patiënt. Daarnaast leidt het tot kortere wachttijden op de spoedeisende hulp én kan een groter aandeel van de patiënten binnen 48 uur met ontslag.”

Voorspelbare stroom

Voorspelbare stroom

De AOA van St Jansdal krijgt dertig bedden. “Op de AOA vinden onderzoeken, behandelingen en verpleging plaats”, legt Herre uit. “Doel is om snel een diagnose te stellen en een behandelplan te maken. Daarna kijkt de arts of de patiënt naar huis kan of dat een opname nodig is op een verpleegafdeling. Ongeveer de helft van de patiënten stroomt door naar de kliniek. Dit wordt door de AOA een voorspelbare stroom. Afdelingen hoeven niet bij voorbaat onbezette bedden in reserve te houden. Dit zorgt dus ook voor een betere benutting van de bedden in de kliniek.”

Dynamiek en hectiek

Een nieuw team verpleegkundigen is nodig om de bezetting rond te krijgen. De komende maanden wordt binnen de huidige verpleegafdelingen onderzocht wie belangstelling heeft in werken op de AOA. Herre: “De nieuwe AOA-medewerkers krijgen extra bijscholing, waarin aandacht uitgaat naar werken in de acute fase en werken voor uiteenlopende specialismen. Collega-ziekenhuizen uit Apeldoorn en Arnhem bieden de mogelijkheid om stage te lopen en zo het werken op een AOA te ervaren. Een AOA is namelijk dynamisch en vaak hectisch. Beleid is soms op de komende uren gericht in plaats van dagen en dat is een andere manier van handelen. Ook kun je met drie opnames tegelijk te maken hebben; hoe ga je daarmee om?”

 

Een AOA blijkt een boost voor aantrekkelijk werkgeverschap te zijn. Bij ziekenhuizen waar de AOA al langer draait, is het een springplank naar andere acute afdelingen. “De ervaring leert dat AOA verpleegkundigen na enige tijd erg gewild zijn”, vertelt Herre. “Ze kunnen doorstromen naar nieuwe, toffe plekken, zoals een IC of SEH. De AOA’ers zijn heel breed in klinische ervaring en het is een fantastische manier om je door te ontwikkelen.”

Internist Mariska Vlot: steeds meer enthousiasme onder artsen

Internist Mariska Vlot: steeds meer enthousiasme onder artsen

Verbetering kwaliteit van zorg door AOA

Een projectgroep met medewerkers uit alle geledingen van het ziekenhuis houdt zich bezig met de praktische invulling van de AOA. Internist-endocrinoloog Mariska Vlot is een van hen: “Meerdere medisch specialisten nemen hieraan deel, zowel snijdende als beschouwende collega’s. De AOA heeft namelijk flink effect op alle verpleegafdelingen.”

 

Mariska ervaart een toenemend draagvlak onder de artsen. “Natuurlijk zijn er een aantal die opzien tegen de nieuwe werkwijze”, zegt ze. “Maar bovenal ziet men de voordelen. We denken dat we door de komst van de AOA een nog betere kwaliteit van zorg kunnen bieden op alle afdelingen in ons ziekenhuis. Ook hebben we door de AOA sneller en beter in zicht welke patiënt op korte termijn met ontslag kan gaan en wie moet blijven. Uiteindelijk bevordert dit de doorstroming en zullen we minder vaak opnamestop hebben op de spoedeisende hulp. Dat gebeurt nu nog behoorlijk frequent.”

Nieuwe artsenstructuur

In Nederland hebben al verschillende ziekenhuizen een AOA. Daar zijn vooral artsen in opleiding tot specialist werkzaam, in tegenstelling tot straks in het St Jansdal. Er moet hierdoor in ons ziekenhuis een totaal andere artsenstructuur worden opgezet. “Wij willen ervaren artsen inzetten die van heel veel markten thuis zijn”, vertelt Mariska. “Ziekenhuisartsen of acute internisten komen hiervoor in aanmerking. Zij zijn opgeleid met een brede blik en gewend aan de acute fases. Dit zal een flinke verbetering van de kwaliteit in zorg opleveren.”

Minder buitenbedden

Door de AOA vinden straks minder opnames en ontslagen plaats op de verpleegafdelingen. “Het scheelt de verpleegkundigen extra regelwerk”, knikt Mariska. “De patiënten die maar kortdurend zorg nodig hebben, blijven op de AOA. De patiënten die langer opgenomen moeten worden, zijn een stuk zieker. Dat vraagt ook weer specialistische zorg op de verpleegafdeling. In de kliniek zijn straks minder bedden,  doordat elk specialisme in plaats daarvan een aantal bedden op de AOA heeft. Voordeel is dat de patiënten die vanaf de AOA worden doorgeplaatst meteen op de goede afdeling liggen, wat nu niet altijd lukt. Ik heb meegemaakt dat  dertien interne patiënten op een ‘verkeerde’ afdeling lagen, de zogenoemde buitenbedden. Dat is een doolhof met visite lopen en kost iedereen veel extra tijd.”

 

Mariska kijkt uit naar de opening van de AOA. “We hebben straks veel meer eenpersoonskamers en mogelijkheden voor isolatie. We zijn nog bezig met de precieze indeling. In ieder geval biedt de AOA straks allemaal kansen. Iedereen neemt z’n eigen expertise mee. Een longverpleegkundige zal veel kunnen leren van de ervaring van een neurologieverpleegkundige en andersom. Onderling vindt kruisbestuiving plaats. Het is een spannende tijd waar naar verwachting mooie dingen uit gaan komen.”  

Stuurgroep AOA

Verantwoordelijk zorgmanager Frits van der Velde onderschrijft het belang van de komst van een AOA. Hij vormt samen met Riëtte Scheper (VAR), Leonie Boven (raad van bestuur) en Jaap Driest (voorzitter medische staf) de stuurgroep AOA.  Deze stuurgroep volgt de ontwikkelingen op de voet en laat zich maandelijks informeren. “We gaan de AOA in nauw overleg met verpleging en artsen vormgeven. We geloven sterk in het concept, dat voor veel verpleegafdelingen en allen die er werkzaam zijn een merkbare verandering zal geven. Regelmatig zullen we communiceren over de vorderingen rondom dit project.”

Meer artikelen over de bouw