Spieken naar de bouw

 

Vanuit een donker kantoor met dichtgetimmerde ramen, schitteren de bouwtekeningen op het computerscherm van Bregt Kapitein, teamleider interne geneeskunde/oncologie 2 West en de chemo-unit. Ze laat het ontwerp met een grote glimlach zien. “Het wordt hartstikke mooi!’

 

En toen kwam het startsignaal, de bouw gaat beginnen! De chemo-unit en oncologieafdeling worden gevestigd in de nieuwe vleugel, waarvoor de fundatie ondertussen ligt. “Ik zie met regelmaat mijn collega’s door het raam spieken naar de bouwplaats. “Het schuifplan was een uitdaging. We gingen ineens naar veel minder ruimte. Vanwege de coronacrisis is de chemo-unit grotendeels uitgeweken naar Lelystad en zal gedurende de bouwperiode zo blijven. Om de kliniek zoveel als mogelijk te ontlasten. Ondanks alles zetten de collega’s van de unit hun schouders eronder en zien uit naar de nieuwe afdeling.”

 

Kijken naar mogelijkheden

We zaten in een fijne werkgroep voor de bouw. “Mijn complimenten voor het bouwteam, die altijd met ons meedacht en keken naar mogelijkheden. We krijgen straks een schone en ruimtelijke werkomgeving, met veel werkplekken dichtbij de patiënt. We zijn op de nieuwe afdeling ook af van alle spullen op de gang, daarvoor is een voldoende grote berging ingetekend.”

 

Meer privacy

Daarnaast is er veel meer privacy voor de patiënt en een mogelijkheid voor inrooming. Door een aparte loungeruimte ontstaat plek voor privé gesprekken. Er komt een artsenkamer, meer isolatiekamers en een mooie vergaderruimte, waar bijvoorbeeld klinische lessen gegeven worden. Last but not least komt er een ruim terras, waar zelfs een bed naartoe gereden kan worden. “Het afgelopen half jaar zijn twee terminale patiënten getrouwd op de afdeling. Voor dit soort gelegenheden hebben we straks een prachtige ruimte. Daarmee kunnen we het verschil voor mensen maken.”

 

De komende tijd wordt nagedacht over de nieuwe manier van werken en het inrichten van de vernieuwde werkprocessen. “Het is nu even krapjes op de afdeling,” zegt Bregt. “Maar van dit mooie vooruitzicht, worden we heel enthousiast.”

Lees meer verhalen