Het is een bekend gezegde dat alles in Nederland 50 jaar later gebeurt. Vierde in Amerika de beroepsvereniging American College of Emergency Physicians al in 2018 hun 50-jarig bestaan, zo is in Nederland de beroepsverenging Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) pas in 2004 opgericht uit noodzaak een kwaliteitsimpuls te geven aan de spoedeisende zorg. Er bleek meer behoefte te zijn aan artsen met een generalistische blik op de spoedeisende hulp. Bovendien werkten voorheen vooral pas afgestudeerde artsen zonder specialisatie of werkervaring op de spoedeisende hulp waarbij soms de ziekste patiënten behandeld werden. De behoefte aan artsen met een generalistische blik op de spoedeisende hulp ontstond vooral in perifere ziekenhuizen waar medisch specialisten of opleidingsartsen niet altijd 24/7 in huis zijn.
Het opleidingstraject was een vreemde eend in de bijt, maar nadat het ei in 1999 was gelegd is het opleidingstraject als tweejarige opleiding in het Wilhelmina Ziekenhuis (Assen) begonnen. Al in het jaar 2000 werd de opleiding naar drie jaar uitgebreid, waarbij ziekenhuis St Jansdal als één van de eerste ziekenhuizen in 2001 aanhaakte. De kwaliteit van de opleiding werd bewaakt onder de vleugels van Stichting Opleidingen Spoedeisende Geneeskunde. De bij ons werkzame spoedeisende hulpartsen Vicky de Wilde en Charlotte Blase volgden Suzanne Kruizinga (later directeur van het Wilhelmina Ziekenhuis te Assen) op in de opleiding. In 2008 ontstond het landelijk curriculum met erkenning van het profiel van SEH-arts (SEH-arts KNMG). Inmiddels zijn er zeker zeshonderddertig SEH-artsen KNMG opgeleid. Daarna volgden onder andere een eigen leerstoel (Erasmus 2011), congresorganisatie (NVSHA, EuSEM, ICEM) en worteling in de zorgketen, het onderwijsklimaat en (inter)nationale positionering (bijvoorbeeld LAD/EuSEM).
Sinds 2007 worden spoedeisende hulp artsen niet meer opgeleid in het St Jansdal en zijn extern opgeleide SEH-artsen aangetrokken om zo een volwaardige vakgroep te vormen. Inmiddels bestaat de vakgroep uit achttien leden (12 FTE SEH-arts KNMG) die 24/7 de spoedeisende zorg op de SEH leveren voor ons grote verzorgingsgebied. De vakgroep is daarnaast onderdeel van het Spoed Interventie Team dat instabiele patiënten op de verpleegafdelingen stabiliseert en is ook onderdeel van het Reanimatie Team.
Individuele SEH-artsen zijn op weg naar erkenning als volwaardig specialist een waar avontuur aangegaan. Een zekere toekomst kon niet worden gegarandeerd en daarmee zie ik mijn collega-pioniers ook als dapper (vanwege persoonlijke risico’s), gedreven en volhardend.
‘Elke verandering gaat met weerstand gepaard.’ Dit cliché is ons niet vreemd. Echter door samenwerking te zoeken, af te bakenen, te motiveren en te bekrachtigen, hebben wij toch ons doel weten te bereiken. We zijn hierin gesteund door de diverse Raden van Bestuur, het management (Frits v/d Velde), staf en collega’s op de werkvloer. Hiervoor zijn wij hen uiteraard erkentelijk en daarmee is het ook hun eer. Voor de toekomst voorziet de NVSHA een vijfjarig curriculum naar Europese standaard en verdergaande afbakening en samenwerking in de zorgketen. Voor nu zijn wij trots op waar wij staan!
Auteur: Jasper Voordouw, SEH-arts