Mooi opgemaakte borden in natuurlijke en zachte kleuren

Lekker en goed eten. Ook in het ziekenhuis. Niet meer van een klinisch wit servies, maar – na de verbouwing - van een mooi opgemaakt bord in natuurlijke en zachte kleuren. ‘Ons nieuwe servies is een stuk huiselijker qua kleurgebruik en ook de presentatie van de warme maaltijd wordt anders’, zegt teamleider voeding & catering Ingrid Bosma.

 

Klinisch wit wordt zacht en natuurlijk

Decennialang aten onze patiënten van een wit bord, dronken ze uit een blauwe mok en aten ze hun dessert uit een wit schaaltje. ‘Heel steriel en klinisch. Ons nieuwe servies is huiselijk. Natuurlijke en zachte kleuren, die we lekker gaan mixen en matchen. Voor zover het kan, verdwijnen ook de eenpersoons plasticverpakkingen. Zo krijgen patiënten een ei of kuipje jam straks ook in porselein. Dat is nog duurzamer ook. Tijdens de VAR-markt op de Dag van de verpleging lieten wij al het één en ander zien, en de reacties waren zeer enthousiast.’

 

Eten mooi gepresenteerd

Ook de presentatie wordt mooier: eerst de aardappelpuree, dan de groenten en daarboven het stukje vlees.’ Niet alleen de presentatie verandert, ook de manier van het verwarmen van de warme maaltijd. ‘De voedingsassistenten lopen straks niet meer met een hoge, zware en logge regenereerwagen. ‘Wij zijn zuinig op onze collega’s. De wagen is op werkhoogte en een stuk lichter om mee te werken. De buitenzijde van de wagens wordt beplakt met een mooie foto of het logo van ons voedingsconcept.’ In de nieuwe, kleinere wagens blijven de maaltijden warm tijdens transport en is een koude kant voor desserts, maaltijdsalades en koude maaltijden.’

 

Eten op afdeling opwarmen

De afdelingen waar patiënten warm eten krijgen, hebben straks ook een kleine oven in de afdelingskeuken. ‘Hierdoor zijn we flexibeler. Op de afdeling neurologie bijvoorbeeld, helpt de verpleging patiënten met eten. Nu nog zetten wij de maaltijd om 17.00 uur neer, maar het eten is vaak al afgekoeld omdat er soms niet gelijk tijd is om een patiënt te helpen.’ In de nieuwbouw kunnen er straks ook koude maaltijden mee naar de afdeling, die de voedingsassistent alleen nog even hoeft op te warmen in de oven. ‘Wij kunnen hierdoor tijdens het maaltijdmoment meer flexibiliteit bieden en op maat werken.’

 

Het grootste gedeelte van de maaltijden wordt straks echter wel in de centrale keuken verwarmd. Er is namelijk niet voldoende ruimte in de nieuwe afdelingskeukens om alle maaltijden te verwarmen. ‘Wij zijn er heel trots op dat het St Jansdal een eigen keuken heeft waar vers wordt gekookt. Ook in het nieuwe concept is dit een van onze belangrijkste pijlers.’

 

Eiwitrijke voeding

Het team is achter de schermen druk aan het voorbereiden, al is er ook al veel veranderd. ‘We hebben de laatste jaren al veel aangepast in ons voedingsbeleid, zo is al onze voeding (inclusief tussendoortjes) al eiwitrijk. Dit bevordert het herstelt. Als laatste stap veranderen we de avondmaaltijd.’ Het team krijg trainingen in techniek en gastvrijheid van een extern trainingsbureau.

 

Zelf avondmaaltijd samenstellen

‘We hebben er zin in! Al is het ook spannend. Gelukkig lopen er straks trainers op de werkvloer mee tijdens de implementatie. Onze werkwijze verandert en het is fijn om daar wat hulp bij te krijgen.’ In de nieuwbouw krijgt de patiënt straks de mogelijkheid om via een tablet zelf zijn warme maaltijd te bestellen, het assortiment (dat voorzien is van foto’s) in te zien en kan de voedingsvoortgang volgen. ’ Eigen regie is belangrijk, benadrukt Ingrid.

 

Lekker en goed eten is belangrijk voor het herstel. Het moet een feestje zijn als de voedingsassistente binnenkomt en dat wordt het in de nieuwbouw nog meer.’