Familiedag op de OK

‘Hoe leuk zou het zijn als we onze kinderen, partner en ouders op de OK zouden kunnen verwelkomen en onze werkplek laten zien?’, dacht een enthousiaste groep medewerkers van de operatieafdeling van het St Jansdal. Na een editie vlak na de opening van de nieuwe OK in 2017, was het nu - zes jaar later - tijd voor een herhaling. En zo geschiedde op 25 maart jongstleden. Een dag die de boeken is ingegaan als één van de hoogtepunten van zes jaar nieuwe OK.

 

De OK is een afdeling die voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. Het is een gesloten afdeling waar je alleen komt als je er werkt of zelf geopereerd moet worden. Kom je hier in horizontale houding, dan is het meestal niet voor de lol en staat je een operatie te wachten. Kom je hier in verticale houding, dan is het voor sommige collega’s ook niet voor de lol, maar dan noemen we het werk. Lekker overzichtelijk en duidelijk. Daar houden we van op de OK. Regels en procedures zijn hier een must, want ruimte voor fouten is er nauwelijks. Een chirurg elders in het land noemde de OK ooit ‘de zwarte piste van de zorg’. Een mooie metafoor voor de complexiteit van de zorg die op de OK geboden wordt.

 

Escaperoom

“Hoe organiseren we een familiedag die voor jong en oud de moeite waard is? Deze vraag stond centraal tijdens alle voorbereidende besprekingen”, aldus operatieassistent Saskia Wiggelinkhuijsen. “We wilden jong en oud boeien en vermaken, in een omgeving die in de kern niets met vermaak te maken heeft, integendeel. We kwamen met het idee om een escaperoom te maken in een operatiekamer. Dit idee hebben we zelfs zo serieus aangepakt dat we eerst zelf naar een escaperoom zijn gegaan om de kunst af te kijken. Dit idee en vooral de uitvoering, was echt een schot in de roos, zo bleek op de dag zelf.”

 

Logistiek

“Een andere uitdaging was het fysiek scheiden van de familiedag met de reguliere (spoed)zorg die ook gewoon doorgang moest vinden”, vertelt operatieassistent Marianne Plomp. “Gelukkig leent onze OK zich hier uitstekend voor, want we hebben eerder bij de nieuwbouw al rekening gehouden met het scheiden van de logistieke stromen. Personeel, patiënt en goederenstroom komen nauwelijks met elkaar in aanraking. Zo rijden er geen containers door de gang waar ook patiëntenbedden doorheen rijden. De patiënt hoeft ook niet met een nuchtere maag langs de koffiekamer, wel zo patiëntvriendelijk!”

 

Poppendokters

Knuffels in alle soorten en maten. De één met een los oog, de ander met een geluxeerd oor. Alle aandoeningen waren welkom bij de poppendokters. Na een intakegesprek en een verwijsbrief van de zuster, betraden de kinderen een voor een OK 5. Na grondig lichamelijk onderzoek, een prikje en wat pilletjes gingen alle knuffels via de uitslaapkamer weer gezond mee naar huis.

 

Simulatie OK’s

“Het hoogtepunt van de dag was voor de meeste volwassenen toch wel het betreden van de operatiekamers waar een complete OK-opstelling was gerealiseerd, inclusief materialen en heup- en knieprothesen. Een pop aan de beademing, een monitor met alle parameters, infuusmateriaal, intubatiemateriaal… Letterlijk alles is uit de kast getrokken”, blikt anesthesiemedewerker Dennis Damsteegt trots terug. “Ik vond het geweldig om onze gasten in begrijpelijke taal over ons vak te vertellen en zag dat men begreep wat wij vertelden.”

 

Uitslapen

“Onze afdeling heeft meerdere benamingen”, vertelt verpleegkundige Bas, ondertussen genietend van zijn eerste bak koffie. “Ik moet natuurlijk wel wakker blijven op de uitslaapkamer”, vult hij lachend aan. “Recovery, uitslaapkamer, verkoeverkamer, zijn de meest bekende benamingen voor onze afdeling, ik noem het zelf recovery. Geef het beestje een naampje, wij verlenen hier de nazorg in de breedste zin van het woord. De variatie van verschillende patiënten en aandoeningen vind ik ontzettend leuk. Ik hoop dat ik mijn enthousiasme heb kunnen overbrengen vandaag.”

  

Natje en droogje

“Niet alleen onze verhalen vielen in de smaak, ook de eigen gebakken taart en cake werden enorm gewaardeerd”, aldus operatieassistent Dirma Boerendans, die de coördinatie van de hele dag voor haar rekening had genomen. “Ik kijk terug op een enorm succesvolle dag, met alleen maar blije en trotse gezichten, en daar ben ik er één van. We hebben 341 mensen ontvangen op onze afdeling, en ook deze operatie is weer geslaagd!”

Trots

Trots

Werk je op de OK dan ben je op verjaardagen en andere sociale gelegenheden een medische vragenmagneet. Je kent het misschien wel. Zonder enige schaamte lichten totaal vreemden hun hele medische dossier toe. Van gynaecologische procedures tot de proctoloog die de volgende keer toch nog een achtergebleven aambei moet verwijderen. Ik wacht daarom vaak pas met mijn professionele ontmaskering tot na de taart. Met een biertje of gin-tonic lukt het meestal wel om mijn meest empathische gezicht op te zetten. Werk je op de OK, dan weet je van alles heel veel en nog meer. Gek genoeg voelt die aandacht soms best lekker. Is het trots, is het erkenning? Trots op het werk dat je doet? Of is het erkenning die je normaal niet voelt of niet denkt te krijgen? Ik zag laatst heel veel trots en daar werd ik blij van. Onze OK organiseerde een familiedag. Vaders, moeders, opa’s, oma’s en kinderen mochten een kijkje nemen op onze afdeling en werden door hun verwanten rondgeleid op hun werkplek. Wil je weer trotsheid zien bij je medewerkers op hun vak? Organiseer een familiedag, ga op een afstandje staan en zie je collega’s zoals je ze nog nooit hebt gezien. Trotsheid in zijn puurste vorm!

 

Martijn Lubke