Cardiologiesymposium 2023 ‘Welcome to the future’

9 februari 2023 was het dan zover! Voor de cardiologen van het St Jansdal een bijzondere dag, vanwege het symposium ‘Welcome to the future’ dat zij organiseerden. Het was niet de eerste keer, want voor de COVID-periode hebben zij het symposium al twee keer eerder georganiseerd.

 

Enorme belangstelling

Dat het symposium voorziet in een behoefte, laat de opkomst overduidelijk zien. In eerste instantie is er bij de organisatie plaats voor tachtig deelnemers. Dit moest vanwege de grote animo verhoogd worden naar 130 plaatsen. En zelfs met dat aantal stonden er nog belangstellenden op de wachtlijst. Het doel van het symposium is om scholingen te geven, om kennis bij te spijkeren, maar ook om verwijzers en medewerkers een leuke dag te geven waarbij netwerken centraal staat. Dit is ook meteen voor de cardiologen een mooie kans om zich in de regio te laten zien.

 

Divers programma

Het programma van dit symposium was heel divers. Een cardioloog van UMC Utrecht sprak over de nieuwste en toekomstige ontwikkelingen in de hartchirurgie, Mady Kortenhorst, gynaecoloog van ons ziekenhuis, sprak over zwangerschap en hartafwijkingen, kinderarts Marieke Korpershoek sprak over aangeboren hartwijkingen en de cardiologen van het St Jansdal spraken over de ‘state of art’ diagnostiek en behandelingen binnen de cardiologie. Daarnaast vertelde Ferry Alsemgeest, cardioloog bij ziekenhuis St Jansdal, over leefstijl en preventie en de invloed van gedrag en levensstijl op gezondheid en de gezondheidszorg. Zo zijn de totale zorgkosten per jaar ongeveer honderd miljard euro, waarvan vijfentwintig miljard euro te wijten is aan leefstijl en ongezonde gedragskeuzes. Er ligt dus een mooie uitdaging om mensen bewust te maken van de gevolgen van bepaalde gezondheidskeuzes die ze maken. Daarmee kunnen we maar liefst een kwart van deze gezondheidszorgkosten voorkomen.

 

Het geeft energie om iets dergelijks te organiseren, met name vanwege de positiviteit van alle betrokkenen.

 

Overweldigende reacties

De cardiologen kijken vol trots en met veel enthousiasme terug op het symposium. Het geeft energie om iets dergelijks te organiseren, met name vanwege de positiviteit van alle betrokkenen. Ferry geeft aan dat de cardiologen verheugd waren over de overweldigende reacties van de verpleegkundigen uit ons ziekenhuis. Ook de huisartsen waren enthousiast, een aantal van hen gaf aan de volgende keer graag weer aanwezig te zijn. Dit geldt ook voor andere verwijzers uit de regio.

 

Ontmoeting, verbinding en waardering

Het is mooi om elkaar weer live te kunnen ontmoeten, in plaats van online. Ontmoeting en verbinding is zo belangrijk. Daarnaast is het altijd interessant om nieuwe dingen te leren over de mogelijkheden en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Ferry wil namens de vakgroep dank en waardering uitspreken richting het ziekenhuis, omdat het ziekenhuis dit evenement mede mogelijk heeft gemaakt voor verwijzers en medewerkers. Ferry: “We kijken nu al uit naar het volgende symposium over twee jaar!”